Národní mistrovsví v minibasketbalu

27.05.2009 14:55

 

 

    Během víkendu 22.-24.5. se konalo v Praze mistrovství mladších minižaček. Na turnaji se sešlo 12 nejlepších týmů z celé republiky, většinou vítězové jednotlivých krajů. Družstva byla rozdělena do 4 skupin, bohužel jejich složení neodpovídalo výsledkům minulého finále. Paradoxně stála na jedné straně skupiny „smrti“ – Hradec Králové, Ostrava, Valosun Brno, na straně druhé Prostějov, Havířov, Litoměřice, kde první tým porazil zbylé dva rozdílem několika tříd. Stejně amatérsky působil seznam týmů, kde i u našeho nebyl dodržen název.

            Vzhledem k rozvržení skupin se do finále nedostaly kvalitní týmy, naopak některé měly cestu tak snadnou, že to bylo až zarážející.

            Sadská se v základní skupině utkala se Žďárem nad Sázavou a Klatovy. Zápas s prvním z nich byl víc boj než hezký basketbal. Od počátku jsme dotahovali náskok soupeře z první čtvrtiny. Minutu před koncem jsme šli do jednobodového vedení. Bohužel si pak soupeř vynutil dva fauly, které potrestal trestnými hody. Výsledkem byla prohra o 3.

            S Klatovy to byl zcela jiný zápas.Od začátku jsme diktovali tempo hry a jasně zvítězili 85:12.

            Ve čtvrtfinále nás čekal bohužel stříbrný medailista z loňského roku Prostějov. Holky se však zakously a téměř celý zápas držely krok ( po ¾ stav 24:27). Když jsme minutu a půl před koncem prohrávali o 8 bodů, usoudili jsme, že na otočení skóre nemámě sílu a příležitost zahrát si proti velmi silnému týmu dostaly i hráčky z lavičky. Na výsledku se to podepsalo, ale i tato utkání si musí všechny vyzkoušet. Celkově tedy prohra 35:53.

            To nás odsoudilo do bojů o 5. – 8. místo, kde na nás čekaly jako první Pardubice. Proti zápasu u nás byly posílené o další dvě hráčky, ale naše holky si na ně věří. Vletěly na hřiště takovým stylem, že v poločase nebylo oč hrát ( 32:10). Celkově soupeř pak snížil i díky prostřídání v našem týmu na 57:39.

            Závěrečný zápas se Žďárem o 5. místo byl hodně poznamenán těžkou sobotou. Měli jsme nečekaně těžké nohy a bohužel nás opustilo i střelecké štěstí. I tak je pro nás 6. místo zlepšením umístění z minulého roku. V konkurenci převážně velkých basketbalových klubů je to bezesporu úspěch. Z holek podaly tradičně výborný výkon Verča, Lenka a Eliška. Příjemným překvapením byla pro všechny Kikina, která jakoby nacházela formu z podzimu, bojovala jako lev. Další hráčky nezklamaly, některé bohužel zůstaly za svými možnostmi. Na výpadek má však nárok každý, takže vše hodit za hlavu, příště bude líp!!

            Na výpadek by však neměl mít nárok pořadatel a to bohužel v tomto případě neplatí. Od prvního dne jsme se setkávali s problémy u stolků, zapisovatelky se hledaly, mnohokrát viděly zápis poprvé v životě. To by se u těchto akcí stávat nemělo. O rozhodčích ani nemluvě- výkon kritizovat nehodlám, ale neznalost základních pravidel mini byla opravdu zarážející. Nepochopitelná je pro nás i absence hráček HK v All Stars turnaje a nepřítomnost zástupců ČBF jako hostů. Opravdu děti nikoho nezajímají?

 

            Pořadí : 1. Hradec Králové, 2. Slovanka Praha, 3. Prostějov, 4. Valosun Brno, 5. Žďár n. S., 6. Sadská, 7.Pardubice, 8. Havířov, 9. Ostrava, 10.Litoměřice, 11. Toužim, 12. Klatovy

Zpět

Vyhledávání

Sponzoři týmu : Středočeský kraj, město Sadská, Parker Hannifin, Stavexa, Readytrans