LOHM 2009

02.07.2009 13:50

 

 

Před několika dny skončily v Táboře IV. hry letní olympiády mládeže, která by měla ve všem kopírovat klasickou olympiádu dospělých. Nesoutěží zde mezi sebou státy světa, ale jednotlivé kraje republiky. Protože možnosti Tábora byly daleko menší než pořádajících měst v minulosti, musel být omezen i počet sportů. Soutěžilo se v atletice, basketbalu, beachvolejbalu, cyklistice, cyklokrosu, florbalu, fotbalu, moderní gymnastice, plavání, rychlostní kanoistice, plavání, tenisu, triatlonu a v doprovodných disciplínách. V několika disciplínách měl zastoupení i nymburský region. Basketbal byl jednou z nich.

            Rozdělení do skupin vzbuzovalo v basketbalové části rozpaky již od počátku. Do jedné byly totiž vybrány kraje, které dlouhodobě získávají v republice nejvyšší umístění ( Moravskoslezský, Pardubický, Středočeský, Praha, Vysočina, Karlovarský a Zlínský). Přes protesty bylo vylosování ponecháno a „skupina smrti“ pohřbila mnohé favority. Téměř všechny zápasy končily těmi nejtěsnějšími výsledky o bod, koš. Nejinak to bylo i se Středočeškami. Ty po nervy drásajících koncovkách skončily ve skupině druhé a poslaly favority z Ostravy a Vysočiny do bojů o spodní příčky.

            Ve skupině o 1. – 4. místo se nejprve potkaly s Olomouckým krajem, který zvítězil ve skupině B. Celý zápas se skóre přelévalo z jedné na druhou stranu a napětí v hale by se dalo krájet. Minutu před koncem jsme vedli o bod. Podařilo se nám ubránit několik útoků soupeře bez faulu a pak už jen vystřelily ruce nahoru s obrovským výkřikem! Jsme ve finále!!

            To byl úspěch, který po nalosování do silné skupiny vůbec nikdo nečekal. Nejlepší výsledek v minulosti bylo 5. místo na OH v Ústí nad Labem před dvěma lety.

            Finále mělo být podle výsledků jednoznačnou záležitostí pro Prahu. Ve skupině jsme jim podlehli o 21 bodů a tak již před úvodním hvizdem chodily soupeřky s poznámkami, že zápas bude v tréninkovém tempu a o vítězi je rozhodnuto. Jenže Středočešky neměly co ztratit. Stříbro bylo tak obrovským úspěchem, že byly uvolněné a rozhodnuté nedat se zadarmo. Po nervózním úvodu, kdy se ani jedno družstvo nemohlo trefit do koše, jsme srovnali obranu a velmi důsledně a trpělivě bránili každý útok. V poločase jsme vedli o sice jen o jediný bod, ale soupeř znervózněl, protože průběh nebyl zdaleka tak jednoznačný, jak očekával. Začal dělat více chyb, hvězdy v jeho středu začaly hrát samy na sebe a na kolektivní výkon protivníka přestaly stačit. Přeplněná hala bouřila a podporovala Středočešky co mohla. I to bylo základem konečného neuvěřitelného vítězství o 6 bodů. Družstvo, které ve svém středu nemělo žádnou výraznou osobnost, triumfovalo kolektivním pojetím a týmovým duchem. Středočešky se staly olympijskými šampiónkami a přispěly i k celkovému vítězství našeho kraje.

 

Složení týmu:

Bára Čechová, Michaela Strnadová, Hanka Šafaříková, Pavla Rusá, Gabriela Zajícová, Barbora Vavřichová, Kateřina Fejfarová, Andrea Hornová, Michaela Holíková, Veronika Kulhánková, Karolína Remešová, Michaela Mocová

           

Za trenéry musím poděkovat všem oddílům, které dívky do Výběru poslaly. Umožnily jim tak zažít skvělou akci a reprezentovat svůj kraj. Zároveň prezentovaly skvělou práci s mládeží v něm.

 

více o LOHDM Tábor na :

www.vitezky09.webnode.cz

 

Zpět

Vyhledávání

Sponzoři týmu : Středočeský kraj, město Sadská, Parker Hannifin, Stavexa, Readytrans